Eerst verkopen of eerst kopen?Eerst verkopen of eerst kopen?
18 feb. 2022·
Leestijd:

Wat is nou verstandig? Koop je eerst een nieuwe woning, of wacht je tot je woning is verkocht? In de huidige woningmarkt wachten de meeste mensen eerst tot ze een nieuwe woning hebben aangekocht voordat ze hun huidige woning in de verkoop zetten. Is dit de verstandigste keuze?

Op elkaar wachten

Het probleem in de huidige woningmarkt is dat huizenbezitters op elkaar wachten. Door het beperkte woningaanbod wil het grootste deel van de mensen afwachten tot er woningen in de verkoop komen voordat zij zelf verkopen. Maar wanneer iedereen dat doet komt er nooit nieuw woningaanbod online. Op deze manier blijft de markt op slot zitten. Ook weten mensen zo niet van elkaar dat ze willen kopen of verkopen. Zo’n 23% van de huizenbezitters zijn op korte termijn op zoek naar een woning en dus bereid om te verkopen. Dus wat is nu het verstandigst? Eerst je woning verkopen of eerst een andere woning kopen? Dit hangt natuurlijk volledig af van jouw persoonlijke situatie. Beide hebben zo zijn voor- en nadelen. Wij zochten het voor je uit!

Eerst verkopen, dan kopen

Een logische volgorde zou zijn om eerst je huis te verkopen voordat je een ander huis koopt. Zo heb je direct inzichtelijk wat je precieze budget is en wat je financiële mogelijkheden zijn. Bovendien is je onderhandelingspositie sterker als je precies weet hoever je kunt gaan met bieden. Ook kun je de overwaarde van je oude huis gebruiken voor de aankoop van je nieuwe droomwoning. Bovendien voorkom je op deze manier dubbele woonlasten.

Toch kan het soms voor vervelende situaties zorgen wanneer je huis onverwacht snel verkocht wordt. Je moet op zoek naar tijdelijke woonruimte of je moet een tijd overbruggen bij familie of vrienden. Je kunt jezelf hiermee indekken door een ruimere zoektermijn op te nemen in de verkoopvoorwaarden.

Eerst kopen, dan verkopen

In sommige situaties is een andere volgorde toch logischer. Je koopt eerst je droomwoning en verkoopt daarna je oude huis. Dit doe je vooral als je zeker bent dat je je woning snel gaat verkopen. Ook kun je gerust eerder kopen wanneer je een financiële buffer hebt, zo kun je eventuele dubbele woonlasten opvangen voor een tijdje. Dek jezelf in door met de verkoper af te spreken dat de koop niet doorgaat als je niet binnen de afgesproken tijd je eigen woning verkoopt. Ook kun je je laten informeren door een hypotheekadviseur. Op deze manier weet je hoe lang je eventuele dubbele maandlasten kan dragen. Zo voorkom je onnodige stress!

Welke voordelen hangen hieraan? Eerst een huis kopen betekent dat je slechts één keer hoeft te verhuizen. Dit bespaart je een hoop tijd, stress en geld. Verhuiskosten, een tijdelijke huurwoning, opslag van je spullen en ga zo maar door. Ook heb je zelf in de hand wanneer je je eigen woning vervolgens verkoopt.

Laat je adviseren!

Wat de volgorde ook wordt, laat je adviseren door een makelaar. Hij of zij heeft kennis van de huidige (lokale) woningmarkt, de snelheid waarmee jouw woning waarschijnlijk verkocht gaat worden en wat je woning gaat opleveren. Op basis van zijn of haar deskundige advies kun jij je volgorde gaan bepalen en keuzes maken. Wij wensen je veel succes!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Van Lanen Makelaardij
Violierstraat 23
5402 LA Uden

Back to top